Co je to ta cykličnost a k čemu je vlastně dobrá?

Ženská cykličnost je pojem, který byl znám již od pradávna. Bohužel však v našich končinách nebylo (a mnohdy stále není) zvykem o intimních tématech mluvit, a tak ani o cykličnosti mnoho žen a dívek vůbec neví. Dnešní článek je určen tobě, abys pochopila, co se s tvým tělem během menstruačního cyklu děje. Je důležité, abys chápala princip cykličnosti a uměla se nacítit na svůj tělesný rytmus. Budeš pak víc ukotvená sama v sobě a lépe budeš snášet změny v těle, které během cyklu nastávají.

Co je ženská cykličnost?

Úplně nejlepší je přirovnat ženskou cykličnost k fázím Měsíce. Když se podíváš na oblohu, Měsíc je pokaždé jinak velký. Stejně tak jsme i my ženy každý den jiné. Měníme se podobně, jako Měsíc na obloze. Některé ženy mají cyklus dokonce tak přesný, že plně navazuje na jednotlivé fáze Měsíce. Tvůj menstruační cyklus se spíš teprve usazuje, a tak nemusí být až tak přesný. Zpravidla cyklus trvá 21 až 33 dní (tedy od začátku jednoho krvácení po začátek druhého krvácení). Tvůj cyklus může být i kratší, nebo delší. Záleží, jak moc se u tebe menstruace ustálila. Cyklus je tedy období od jedné ke druhé menstruaci. V tomto období dochází ke čtyřem fázím, které si blíže vysvětlíme.

Jednotlivé fáze a k čemu jsou dobré

Vraťme se znovu k Měsíci na obloze. Tem má čtyři fáze: dorůstající měsíc (tvar písmene D), úplněk, couvající měsíc (tvar písmene C) a novoluní. Podobný proces se děje i u tebe: po menstruaci přijde fáze rebelky (něco nového se začne rodit – jako u dorůstajícího měsíce), pak nastane ovulace a ty jsi ve fázi princezny (záříš stejně jako měsíc v úplňku), pak se začneš uzavírat do sebe ve fázi čarodějky (měsíc na obloze couvá) až dojde k fázi stařenky a ty začneš menstruovat (měsíc není vidět, protože je novoluní. Tyto fáze se dají rovněž přirovnat k ročnímu období, tedy jaro (rebelka), léto (princezna), podzim (čarodějka) a zima (stařenka). V každém ročním období se cítíš jinak a potřebuješ jiné oblečení. Úplně stejné je to i s jednotlivými fázemi cyklu. V období menstruace budeš mít úplně jiné potřeby než v například v ovulaci. Ale o tom příště, aby toho na tebe dnes nebylo moc.

Jak s cykličností prakticky zacházet

V první řadě se začni svou cykličností zabývat. K čemu je to dobré? V každé fázi jsi totiž jiná. Máš jiné potřeby, zájmy, jinou náladu. Mnoho dívek navíc trpí výkyvy nálad a samy říkají, že vůbec nevědí odkud se tyto stavy berou a proč. Může se jednat až o stavy zuřivosti a jiných extrémních emocí. Takové stavy pak mohou mít za následek mimo jiné těžké formy akné. To je také typické zejména pro fázi těsně před menstruací, tedy ve fázi čarodějky. Ale měsíční fáze nejsou jen o akné. Jak už bylo řečeno, v každé fázi se cítíš úplně jinak a je tedy dobré, abys věděla, kde se zrovna nacházíš. Tvůj cyklus ještě nemusí být pravidelný. Je tedy lepší začít tím, že si budeš psát deník. Zaznamenávej si, jak se cítíš, co zrovna prožíváš a jak jsi celkově naladěná. Zkus vydržet tři měsíce, abys získala dokonalý obraz svého prožívání. Zápisky pak porovnej s charakteristikami jednotlivých fází (ty se dozvíš příště). Smyslem toho celého je, že budeš mnohem lépe rozumět sama sobě a druhým bude také mnohem lépe s tebou J. Nevěříš? Začni si psát menstruační deník a uvidíš.

 

Napsala: Hana Adamíková (Wolf), Koučka, lektorka a životní průvodkyně

Dlouhodobě se věnuje práci se ženami a ženskými příběhy. Pracuje jak formou individuálních konzultací, tak seminářů a skupinových prací. Pět let studovala a pracovala v zahraničí, věnovala se práci s dětmi a dospívajícími a od roku 2012 se věnuje koučinku a osobnímu rozvoji. K jejím ústředním tématům patří zdravá sebedůvěra žen a dívek, návrat k ženskosti a ženskému principu a práce s emocemi v náročných životních situacích. Přednáší, pořádá workshopy a léčivé pobyty. Píše blog a ráda vaří, tančí a zpívá. Je podruhé šťastně vdaná a se svým manželem Pavlem čeká své první dítě.

www.hanawolf.cz

 

 

Předchozí příspěvek
Mami, potřebuji Tvůj příběh
Následující příspěvek
Jaké tedy jsou fáze cyklu?
Menu
googleb551d0b5453aef6c